atviras laiskas

Andrius Pilypaitis, 2008-12-02

po paskutines paskaitos norejosi save pateisinti.

perspeju – SUBJEKTYVU.

Sis kursas turejo labai daug potencialo, kurio viso mes (grupe) neisnaudojome. Isties patraukli schema: destytoja papasakoja apie problema, studentai pristato ivairius jos sprendimo variantus, ir tada ziurime pavyzdi t.y. filma. Tik kodel zmones prarado nora lankyti tokius seminarus?

kalbu apie diskusija – kur dingo susidomejimas, dalyvavimas ir aktyvumas seminaruose? kas pasikeite?

pagrindiniai zirniai, kruopos krito ant pristatymu, kurie buvo nuobodus. Va cia ir norisi pakalbeti daugiau. Tik pasakes situos zodzius supratau kokie jie neteisus. Ir po keliu sekundziu pazire nepasitenkinimai paantrino – “o jei as zmogus, neturintis igudziu idomiai pristatyti temos? Ka man tada daryti?”.

Suprasdami savo matymo siauruma norime save pateisinti – skyreme beveik valanda laiko is savo labai brangaus gyvenimo pamastymui sia tema 🙂 Toliau israsau kelias padrikas mintis ir zodzius, kurie buvo raktiniai musu diskusijoje.

NUOSIRDUMAS. Isivaizduokite debesi. Dabar is jo einancia rodykle su zodziais “idomus, aktyvus, itraukiantis pristatymas”. Ka tai reiskia? O tai yra is negrieztos, nestrukturuotos formos, arba tik truputi strukturuotos formos (destytojos pozicija) padaryta aiski ir strukturuota – 70% vertinkite pristatyma o 30% visa kita, pvz teorine medziaga. Bet tai neteisinga. Kodel rodykle tik viena? Kodel negali buti kelios? pvz: 1.idomi, aktyvi prezentacija – viskas labai gyva. 2. ne aktyvi prezentacija, kurioje esme – gera medziaga. Bet – be projektoriaus. Butu idomu, ka? 3.labai trumpa “idomybiu” prezentacija – tai pvz trumpas perliuku ieskojimas, visokiu keistenybiu, susijusiu su tema, ko nera jokiuose vadoveliuose, bet ko yra googlej ar youtube. 4. ir 5. taip pat gali buti, tik dar nezinau kokie…

Taigi, kas vienija tokias geras prezentacijas? Nuosirdumas. Jei as gerbiu auditorija – as kalbu taip kad mane girdetu. As ruosiausi taip kad mane suprastu. Jei kalbu tyliai – atsistoju. Jei medziaga nuobodi – ja trumpinu. Manau svarbiausias pasiruosimo momentas – demesio! –  isbuti temoje. Praleisti su ja truputi laiko. Ne su tekstais, ne su teorine medziaga, bet su tema, kuria pristatysi. Jei galima pasivarduosiu – pvz Mantas – net negirdejau jo prezentacijos, bet kertu lazybu ja atsimenate. Nes jis skaite knyga apie egzistencializma grizinedamas is baznycios viena sekmadienio ryta – t.y. jis jau buvo temoje. Todel jam nereikia atpasakoti teksto – nieko panasaus. Jam uzteko papasakoti ka jis suprato budamas temoje.

gaila, kai ideju daug ir jos geros, bet is ju ispaudziama ne viskas. Galbut raktas (vyriska logika) technikoje, priemonese,. Pvz. prezentaciju metu 10 minuciu smeliio laikrodis ant stalo. Pabandykite isivaizduoti. O dabar jei dar kelios tokios detales? gal.

ISSUKIS. destytoja rizikavo. Kursas isties pilnas naujoviu – www, filmai, asmenisko rysio su musu kursu paieskos. Verta pagarbos drasa. O kaip mes? Mums svarbu pazymys. Jei ziuri pazymio ar gali rizikuoti? ne… greiciausiai ne.

visi daugiau maziau bijo ir jaudinasi.

vis dar nera atsakymo. Tai ka paminejau yra tik hipotezes, kuriu neisskaiciuosi net su SPSS.

Galiausiai: jei grupe nediskutuoja jau 4 kurse, tai kas dar gali keistis? nieko. Nesam kursas is amerikonisku serialu, kur ten graziai kalba ir kuria moksla ir t.t. Matyt, netike lukesciai ir isivaizdavimai. O tai tikrai nera nei destytojos, nei musu paciu atsakomybe. m?

grazios idejos, kurios kabliuoja, bet tik truputi. kodel? NUOMONE – “as cia tik laikinai. Tikrasis as busiu kazkada veliau, kazkur kitur. Va ten as atsiskleisiu ir prazysiu kaip gelele. Ten as busiu aktyvus, kuriantis, darantis. Nes ten as BUSIU. O cia – VDU, arba cia – paskaitoje – as NEESU. as cia tik trumpam. tai mano tarpine stotele. Kas buna tikras ir grynas tarpineje stoteleje?”. kada busi savo stoteleje?

Aleksas ir Andrius

p.s. atsiprasau uz negrazu stiliu, klaidas ir zargonus.

ir nepalinkesiu nieko. gal tik – buk gyvas kaip tie dainuojantys senukai.

4 Comments so far ↓

  1. 2008
    Dec
    02
    12:12
    Pavardintas :)

    Džiugu, kad vis dėl to yra studentų, kurie subręsta ir vis dėlto įsisąmoniną, ką reiškia studijuoti!(neklauskit aš nežinau) Nes bakalauro studijos, kaip ir sako, yra tam, kad susivoktum, ko nori iš gyvenimo! Man iš universiteto reikia motyvacijos kurti:gyvenimą,mokslą,šeimą,muziką,saulėtekį, varną Albertiną ir t.t. Ir ačiū VDU, nes kai pasiklausai daugiau mažiau pagrįstų pasisakymų apie taip didžiai gerbiamus VU profesorius ir daktarus(aišku to irgi labai reikia),aš džiaugiuosi, kad studijuoju VDU, kur dirba perspektyvūs, jauni ir ambicingi dėstytojai, kurie nebijo pažiūrėt amerikoniškų filmų kaip smagiai diskutuoja amerikos universitetų bendruomenės. Mes tikrai turime tokių VDU, kurie kuria, o ne daro MOKSLĄ! Deja tai neatspindi mūsų visos kultūros… Bet tie garstyčių grūdeliai derlingoje dirvoje neš gausių vaisių!!! VAK! NUOŠIRDUMAS…

  2. 2008
    Dec
    06
    5:25
    Ugnyte

    Na, as cia uzsukau netyciom. Atejau nusikopint medziagos egzui ir aki patrauke jusu komentaras apie kursa. Daug minciu ir jausmu man kilo is to,ka jus parasete. Aha, yra daug geru pastebejimu ir net patarimu, pvz: “isbuti temoje” ar pazymiu tema. Taciau sikart as atstovausiu kita poziurio kampa. Pazvelgsiu realiai ir tolerantiskai i musu “negebejimus”. Mano reakcija siam komentarui buvo sakinys “per riebu ir per griezta”. Pajutau spurdanti nora issakyti savo nuomone jusu issakytu minciu atzvilgiu. Net prausdamsi negalejau atsikratyti diskusijos savo galvoje.
    Pirma,mano nuomone, mes kiekvienas pasiememe is kurso tiek, kiek siuo metu galejome daugiausia pasiimti. Nei maziau, nei daugiau. Cia tas pats, kaip gailetis, kad kazkada padarei nepakankamai, taiciau tuo metu, darei butent tiek, kiek daugiausia galejai.
    Antra, pristatymas yra igudis. Ner ko noreti, kad visu pristatymai staiga pataptu idomiais. Tai tas pats, kas noreti, kad kepta vista prisikeltu nuo vaisiu stalo ir pradetu kudakuoti:) norim stebuklo, ane? Tam, kad zmogus, neturinciam sio gebejimo, padarytu super pristatyma, reikia daugyves laiko ir pastangu tam, kad tai ivyktu. Tai yra saves keitimas. O tai yra issukis sau plius ilgas, sunkus darbas. Reikia perlipti per save. Manau, ir jus zinot, kad keistis nera lengva ir tai per viena nakti neivyksta.
    Dar reiktu atsizvelgti i tai, koki zmogu kuria mokykla. Koki poziuri, koki elgesi palaiko. As tai pasakyciau taip: paklusti autoritetui ir slamsti pateikta medziaga. Ar mus moko buti aktyviais, idomiais ir kurybiskais? Ar moko kalbeti laisvai, diskutuoti ir reiksti savo unikalia nuomone, nebijant ivertinimo? Na, dar prideciau prie sios dalies tai, kad amerikieciu vaikai yra “laimingieji” tuo, kad pas juos net klauimu pamokeles buna. Jie mokosi uzduoti klausimus.
    Kita, kalbant apie pacia prezentacija, tai koks jos tikslas? Ar prisiminti zmogu, kuris ja padare? Manau, kad lygiai svarbu yra tiek pristatymo forma, tiek jos turinys. Kas man is to, jei as prisiminsiu tik Manta? Neseniai, buvau konferencijoj ir supratau, kad “geras” pristatytojas dar nereiskia “gera” prezentacija, kadangi klausytis “blevyzgu” yra nuobodu ir is to jokios naudos. O kai klausai pranesima, tai norisi is jo pasiimti kazka.
    Na ir pabaigai, kadangi as mokau zmones sokti, tai zinau, kokie jie buna drovus, nepasitikintys savimi ir nedrasus sokio srityje pradziu pradzioj. Po tam tikro laiko tarpo si igudi (sokio) tobulinant atsiranda pasitikejimas ir laisve. Net nebijo improvizuoti, tarkim, robotuku tema. Taip, kad laikas ir pratybos daro savo. Paties zmogaus iniciatyva, noras ir galimybes zaidzia si augimo zaidima.
    Tad NUOSIRDUMAS yra igyjamas.
    Dekoju jums uz si komentara, nes man taip pat labai norejosi isreiksti savo nuomone auditorijoje kilusios diskusijos atzvilgiu.
    Buciuoju ir sakau laimingai.

  3. 2008
    Dec
    06
    16:50
    Ligita

    Noreciau pakometuoti ideja apie pristatymus. Visiskai suprantu, kad pristymai turi buti ne-nuobodūs. Tačiau turiu rimtą pastebėjimą, kad mūsų vadinamuose nuobodžiuose pristatymuose nesunkiai galima atrasti įdomių dalykų. Kodėl mes tuomet jous vadiname nuobodžiais? Nes esame pripratę, kad žmonės ateina tik atsiskaityti ir perskaito skaidres – dėl to ir neklausome (prisipažinsiu dažnai ir aš neklausau). O pristatančiam, kai mato, kad jo/jos niekas neklauso, nėra jokios motyvacijos stengtis įdomiai pateikti medžiagą. Toumet suberi viska ir atsisėdi ramiai į savo vietą, (!) net jei besiruosdamas pranesimui pats sau buvai atrades idomiu ir vertu pasidalinimui ideju. Mes ne maži vaikai, kad mums reiketu padaryti šou, kai kas nors išeina “paskėterioja” rankomis, papokštauja ir per dešimt minučių pasako vieną naudingą dalyką, nes kitą laiką praleidžia įdomindamas publiką. Galbūt kada nors reikėtų nuoširdžiai paklausyti pranešimo, o tai tikriausiai paskatintų pranešėję labiau stengtis.

  4. 2009
    Mar
    22
    4:57
    Alpes Ryte

    Aciu, kad pakabinote puslapi viesai, tad labai idomu paskaityt, ka mano profesionalai arba “wanna be” professionalai.
    Nuolat seksiu Jusu puslapi, labai sudominote!!!