Priklausomybės. 12 žingsnių terapija.

sevre, 2008-11-25

„Aš ir tu sergame ta pačia liga – alkoholizmu, tik galbūt iki jos ėjome skirtingais keliais. Kiekvienas galėtume papasakoti savą istoriją. Bet pabaiga daugmaž vienoda – liga, nuo kurios vaistų nėra; daužomi savi ir artimųjų likimai; pašlijusi sveikata…”
(iš anoniminio aloholiko dienoraščio)

Priklausomybė – chroniška, pasikartojanti liga, reikalaujanti specializuoto gydymo. Ji neatsiranda staiga, tai procesas kuris vystosi daugybę metų, tad sveikimas reikalauja ir laiko, ir pačio žmogaus pastangų keičiant savo gyvenimo būdą.

Savitarpio pagalbos grupių pradžia siejama su 1939m. susikūrusia Anoniminių Alkoholikų (AA ) draugija. AA grupes sukūrė du alkoholikai – Bilas ir Bobas. Šie du vyrai padėjo vienas kitam atsikratyti žalingo įpročio. Abu išbandė visus galimus gydymo būdus, bet nepasiekė norimo rezultato. Vartodami alkoholį jie save žudė. Susitikę po dvasinės krizės ir baltosios karštligės, sukūrė planą kaip padėti kitiems. Ėmę padėti kitiems jie įsitikino, kad kai padedi kitam, pačiam mažiau norisi gerti. Pirmąjį grupes susirinkimą jie surengė Ohajo valstijoje. Iš grupių darbo atsirado 12 žingsnių sveikimo programa, kuri yra vadovas AA grupių nariams.
AA 12 žingsnių programą taiko dauguma savitarpio pagalbos grupių, padedančių atsikratyti priklausomybių, Tai anoniminiai narkomanai (AN), anoniminiai persivalgytojai, anoniminiai nuo sekso priklausantys asmenys, anoniminiai azartinių žaidimų lošėjai ir t.t.
Kas tai yra 12 žingsnių programa?
12 žingsnių programa – tai dvasinio augimo programa. Pirmiausia čia būtinas noras keisti ne tik savo elgesį, bet ir požiūrį. Nes tik tada, anot anoniminių alkoholikų, kai tiki sėkme, įvyksta pokyčiai. Nevilties, izoliacijos, vienatvės jausmai malšta, kai randamas dvasinis bendrumas su kenčiančiais dėl tos pačios priežasties.

DVYLIKA ŽINGSNIŲ

  • Pirmasis žingsnis. Prisipažinome sau, kad esame bejėgiai prieš alkoholį.
  • Antrasis žingsnis. Įsitikinom, kad tik Jėga, galingesnė už mus pačius, gali mus išgydyti.
  • Trečiasis žingsnis. Nusprendėme atsiduoti Dievo, kaip mes jį suprantam, valiai ir globai.
  • Ketvirtasis žingsnis. Kruopščiai įvertinom save ir savo gyvenimą dorovės požiūriu.
  • Penktasis žingsnis. Prisipažinome dievui, sau ir kuriam nors kitam žmogui tikrąją savo paklydimų prigimtį.
  • Šeštasis žingsnis. Esame visiškai pasirengę, kad Dievas pašalintų visas mūsų būdo ydas
  • Septintasis žingsnis. Nuolankiai prašėme Jo ištaisyti mūsų būdo trūkumus.
  • Aštuntasis žingsnis. Sudarėm sąrašą visų žmonių, kuriems darėme blogį, ir pasiryžome skriaudas atlyginti.
  • Devintasis žingsnis. Kiek galėjome patys atlyginome tiems žmonėms skriaudas.
  • Dešimtasis žingsnis. Tęsėme savianalizę ir, jeigu suklysdavome tuoj pat pripažindavome klaidas.
  • Vienuoliktas žingsnis. Malda ir meditavimu stiprinome ryšį su Dievu, kaip mes jį suprantame.
  • Dvyliktasis žingsnis. Atsibudę dvasiškai, žengdami šiuos žingsnius, mes stengiamės perduoti jų esmę kitiems alkoholikams ir taikyti šias nuostatas savo gyvenime.

Dvasingumo reikšmė

Kai kuriems žmonėms pasipriešinimą sukelia tai, jog Dvylikos žingsnių programa akcentuoja dvasingumo reikšmę. Dvasingumo savyje ugdymas yra programos pagrindas, pacientui siūloma pačiam ieškoti aukštesnės jėgos nei žmogus, niekas nenurodys jam kokio tikėjimo ieškoti. Bendruomenės jėgos suvokimas gali padėti žmogui lengviau suvokti už jį didesnę jėgą, o dėmesys, supratimas ir palaikymas, kurį perteikia sveikstantys asmenys vieni kitiems, suteikia viltį, dėkingumą ir pasitikėjimą, o tai yra sveikimo pagrindas.
12 žingsnių programos etapai: Sveikimo pradžia – prisipažinimas sau (pirmiausia žmogus turi pripažinti ir susitaikyti su tuo faktu, jog yra priklausomas nuo alkoholio). Kitas etapas – savo bejėgiškumo suvokimas ir nuoširdus noras priimti išorinę pagalbą. Po to seka žvilgsnis į save, t.y. padedama pamatyti kaip priklausomybė paveikė asmeninį gyvenimą ir santykius su aplinkiniais žmonėmis. Dar kitas etapas – išeičių ieškojimas, padedant profesionaliems konsultantams ir psichologams bei pasinaudojant sveikstančių alkoholikų asmenine patirtimi. Tokių pat principų laikomasi ir teikiant pagalbą žmonėms, sveikstantiems nuo kitų priklausomybių.

Taigi Pagal AA priklausomybė nuo alkoholio yra progresuojantis sutrikimas, pažeidžiantis kūną, protą ir dvasią. Todėl sveikimo procesas – tai ne tik alkoholio ir kitų svaiginančių medžiagų atsisakymas, tai ir gyvenimo būdo keitimas, įsitikinimų, mąstymo bei elgesio korekcija, mokymasis kontroliuoti ir reikšti emocijas neapsvaigus, naujų vertybių suradimas ar prarastų susigrąžinimas.

12 žingsnių programos kritika:
AA kalba apie visišką abstinenciją kaip gėrimo problemos sprendimą. AA kviečia būti abstinentais tuos, kurie prarado kontrolę ir nori dalyvauti programoje. Tačiau kai kurie priklausomybių tyrinėtojai mano, kad alkoholikai gali grįžti prie kontroliuojamo gėrimo.
Taip pat yra kritikuojama, jog viena priklausomybė pakeičiama kita. Asmuo, buvęs priklausomas nuo alkoholio tampa priklausomas nuo AA ar AN grupės. Priklausomybė išlieka pasikeičia tik objektas, nuo kurio asmuo priklauso. Daug diskutuojama ir dėl dvasingumo ir religingumo šiose grupėse.

Naudota literatūra:
1. Bulotaitė L. „Narkotikai ir narkomanija. Iliuzijos ir realybė“. Vilnius (2004).
2. Kuorienė O. „Narkomanija, alkoholizmas ir kitos priklausomybės – bėgimas nuo gyvenimo“ . Vilnius (2002).
3. Comer R.J. „Abnormal Psychology“, New Yourk: Worth Publishers( 2001)
4. http://www.ne-gerk.com/index.php?id=9

parengė: Renata Ševelytė

3 Comments so far ↓

  1. 2011
    Jan
    17
    19:42
    Gintare

    Viskas apibudinta pakankamai sklandziai. Pati dar esu jauna, taciau kilau is nedarnios seimos. Mane sudomino siu zingsniu programa del to,kad esu pati emocineje krizeje, ty mano dvasia labai nerami. Dziaugiuosi del to,kad alkoholiui,narkotinems medziagoms as nejauciu potraukio. Na,isskyrus rukymas,bet manau tai nera tragedija 🙂

  2. 2011
    Mar
    14
    8:51
  3. 2011
    Mar
    30
    23:23
    PastebÄ—jimas

    Nuorodos į šaltinius pateiktos nepilnai.