VDU studentų požiūris į psichikos sveikatą

Gintarė Vilčinskaitė, 2008-10-09

Pasaulinės psichikos sveikatos dienos proga nusprendėme paklausinėti studentų, kaip jie rūpinasi savo psichine sveikata ir kokios yra nuomonės apie kitų žmonių psichinę sveikatą.

Vienareikšmiška filmavimo grupės nuomone, gauti apklausos rezultatai parodė, kad dauguma apklaustųjų nesąmoningai rūpinasi savo psichine sveikata. Nustebino tai, kad studentai nežino, kad jie gali pasirūpinti savo psichikos sveikata, nors realiai jie tai daro. Dažnas atsakė, kad neturi problemų, todėl nereikia rūpintis savo psichika. Tačiau pateikus variantus, žmonės patvirtindavo, daugelį iš jų, pvz., muzikos klausymasis, skaitymas, piešimas, miegas, bendravimas ir kt.

Taigi šie apibendrinti rezultatai parodo, kad norint didinti studentų rūpinimąsi savo psichine sveikata, reikėtų pateikti daugiau informacijos šia tema. Svarbu įvardinti kas yra psichinė sveikata, kodėl ja reikia rūpintis, kokie metodai gali būti naudojami, siekiant išvengti psichikos sveikatos sutrikimų arba kaip atpažinti, kad jų yra.

Streso-diatezės teorija teigia, kad mes kiekvienas turime didesnį ar mažesnį polinkį į tam tikrus sutrikimus, tačiau jų pasireiškimas priklauso nuo aplinkos faktorių, streso, nerimo. Remiantis šia teorija, informacijos sklaida, gali ženkliai sumažinti sutrikimų pasireiškimą. 

Taip pat apklausos rezultatai leido pamatyti, kad studentai nelinkę asmeniškai padėti psichikos sutrikimų turintiems žmonėms. Jų nuomone pagalbą turi teikti psichologai, psichiatrai ir gydymo įstaigos. Daugelis mano, kad pagalba nebus naudinga, nes sergantis žmogus pirmiausia turi pats suprasti, kad jam reikia gydytis. Gana nemažas procentas nekreipia dėmesio arba vengia šių žmonių. Tai rodo, kad žmonės bijo atsakomybės arba nežino, kaip gali padėti. Šiuo atveju vėlgi prevencinė informacija turėtų nurodyti būdus, kaip galima ne tik atpažinti sutrikimą, bet ir kaip prisidėti prie savo ir kitų psichinės sveikatos gerinimo.

Keli pasiūlymai kaip skleisti informaciją universiteto bendruomenėje: rašyti straipsnius į studentų laikraščius, padaryti stendą su informacija ir pastatyti jį visiems matomoje vietoje. Kad keistųsi visos visuomenės požiūris, gydymo įstaigose galėtų būti kabinamai prevenciniai plakatai, turėtų būti daugiau lengvai prieinamų specialistų ligoninėse ir poliklinikose.

Taigi pagalba sergantiems gerės tuo atveju, kai visi pagalbos būdai, t.y. medicininė, psichologinė bei visuomenės pagalba, veiks kartu.

 Filmo kūrybinė grupė

Visa tai galite pamatyti šiame video reportaže: http://www.youtube.com/watch?v=bCdDquMmxFw

1 Comments so far ↓

  1. 2008
    Oct
    09
    23:09
    Aistė Pranckevičienė

    Šauniai padirbėjote. Tik būtų dar įdomu sužinoti, ką pati filmo grupė mano apie gautus apklausos rezulatatus? Ką sužinojote? Kas galbūt nustebino? Ir kas galėtų būti daroma toliau, kad studentų rūpinimasis savo psichikos sveikata didėtų, o pagalba sergantiems gerėtų?