Tiltas (The Bridge)

Aistė Pranckevičienė, 2008-10-14

Tiltas (The Bridge) – 2006 metais Eric Steel sukurtas dokumentinis filmas apie žmones, kurie 2004 metais pasirinko mirtį nušokdami nuo Auksinių vartų tilto San Franciske, JAV. Auksinių vartų tiltas yra savotiška mirties Meka – per metus čia vidutiniškai įvyksta apie 24 savižudybes. Eric Steel filmuodamas beveik visus metus sugebėjo užfiksuoti 23 savižudybės aktus. Savo filme jis bando atskleisti ir suvokti patį savižudybės fenomeną, asmens pasirinkimą, kalbasi su nusižudžiusiųjų šeimos nariais, savižudybių liudininkais ir bandžiusiais žudytis, bet išgyvenusiais žmonėmis.

Filmas sukrečia savo realumu ir idėja. Eric Steel buvo kritikuojamas, kad metus laiko slapta filmavo tiltą ir kaip ir nepadarė nieko, kad įsikištų ir užkirstų kelią bent daliai iš įvykusių savižudybių. Kita vertus, režisierius argumentavo, jog viešumas ir žinojimas, kad tiltas yra filmuojamas, galėjo tik dar labiau padidinti savižudybių skaičių, pritraukti daugiau demonstratyvių bandymų. Filme juntama savotiška pagarba asmens sprendimui nusižudyti. Šis žingsnis nekvestionuojamas. Tiesiog pasakojamos savižudybę pasirinkusių žmonių istorijos paliekant mums patiems susimąstyti, ką buvo galima daryti kitaip.

3 Comments so far ↓

  1. 2008
    Oct
    14
    15:13
    Ugnyte

    Man sis filmas buvo is tu stipriuju. Kai zinai fakta, kad tai yra realybe, o ne fikcija, poveikio dydis isauga. Kitas dalykas, kad siame filme i savizudybe galima pazvelgti is ivairiu poziciju, tiek is savizudziu, tiek is stebetoju, tiek is artimuju, savizudi supusiu zmoniu. Is tiesu, si karta as labai isijauciau i kiekvieno kaili. Todel man ir buvo sis filmas stiprus, netgi slegiantis. Siame filme istrigo tai, kad artimieji jautesi negalintys padeti. Dauguma, galima sakyti, buvo pasyvus to atzvilgiu, arba nepastebejo, kad zmogus siuncia “zinutes” apie tai, kad jam blogai ir kad jis neberanda kitos iseities kaip savizudybe. Tai rodo, kad siu dienu visuomenei labiausia truksta isiklausymo, atsizvelgimo vienas i kita. Technologijos tobuleja sviesos greiciu, o kaip pats zmogus? Jis yra tas, kuris keicia, tobulina isore, o keistis pats ir gerinti savo santykiu jis nenori. Jis viska pakeis, kad tik nereiktu keisti saves.
    Kaip filme buvo rodoma, dauguma nueje sokti nuo tilto is tiesu vis dar tikisi, kad atsiras kas nors, kas juos isgelbes. Jie dar ilgai ten tupi ir dvejoja. Tad isvada tokia, kad mums visiems reiktu buti atidesniems su aplinkui esanciais.
    Is artimu zmoniu kalbu susidare toks pasleptas ispudis, kad visgi problema kyla is netikusiu santykiu. O pacia savizudybe isprovokuoja negatyvus gyvenimo ivykiai, situacija ju subjektyviai suvokiama kaip blogiu blogiausia, kurioje nera galimybes ka nors paciam pakeisti. Toks nusivylimas gyvenimu, zmonemis ir savimi, kad belieka tik tiltas ir baisus smugis atsitrenkiant i vandeni.
    Is tiesu, kartais zmones ir gyvenimias tokie ir yra, kad tenka jais nusivilti. Taciau kaip turetu jaustis zmogus, kuris to nusivylimo pakelti nebegali? Sis klausimas buvo iskeltas filme. Is tiesu, tai pasirode vienas is baisiausiu isgyvenimu.
    Dauguma artimuju bande teisinti savo pasyvuma ir save. Visgi tikiu, kad dauguma ju galejo padaryti nors truputuka daugiau, nors truputuka daugiau demesio galejo suteikti beviltiskai besijauciantiems salia.
    Tai tiek pastebejimu. Filmas taip sukrete, kad net kaulai subraskejo!

  2. 2008
    Oct
    27
    11:02
    Karolina

    Remontuojamas vilijampoles tiltas bus ryskiai orandzines spalvos…

  3. 2011
    Jun
    04
    13:40
    Marija

    Sveiki,kur butu galima gauti si filma?
    Labai sudomino si anotacija.